Mijn naam is Fransina Ganzeveld, docente Ikebana. Sinds 1984 houd ik mij bezig met deze boeiende vorm van Japanse bloemschikkunst. Bij een bezoek aan een ikebana tentoonstelling in de Hortus Botanicus in Haren werd ik geraakt door de schoonheid van Ikebana. Mijn opleiding tot docente heb ik gevolgd volgens de richtlijnen van de Ikenobo school en ik ben in het bezit van verschillende certificaten.

Met deze website wil ik Ikebana meer onder de aandacht brengen en bekendheid geven. Ikebana is een oude kunstvorm die in de zesde eeuw voor het eerst werd beoefend. De Japanse priester Ono-no-Imoko, die zich als kluizenaar bij een meer in de buurt van Kyoto terugtrok was waarschijnlijk de eerste die bloemen en takken schikte in de tempel. Andere priesters volgden zijn voorbeeld en zo ontstond de Ikenobo school. Ikenobo betekent ‘hutje bij het meer’. Ikebana heeft zich ontwikkeld van een godsdienstig gerichte kunst tot een (unieke) moderne kunstvorm in ontwikkeling. Informatie over de cursus en bijeenkomsten van afdeling het Noorden vindt je onder het menu item  Agenda/Cursus

Nederlandse Ikebana Vereniging
Als Voorzitter (vanaf januari 2016) en Public Relations) van de Nederlandse Ikebana Vereniging, afdeling ‘Het Noorden’ probeer ik Ikebana onder de aandacht te brengen. Voor onze leden worden door de afdeling Het Noorden 5 keer per seizoen bijeenkomsten met workshops georganiseerd. Voor de afdeling het Noorden onderhoud ik de pagina’s op de website van de Nederlandse Ikebana Vereniging.

naar website Nederlandse Ikebana Vereniging

cover ikebana tijdschrift

 

Daarnaast ben ik als redactielid betrokken bij het samenstellen van het NIV nieuws bulletin. Sinds mei 2014 zit ik namens de redactie van het NIV nieuwsbulletin in Hoofdbestuur. Het NIV bulletin wordt 4 maal per jaar uitgegeven door de Nederlandse Ikebana Vereniging.

Return to Top ▲Return to Top ▲