
Of bezoek haar website:website Kalpa Maclachlan
Naast Kalpa staat Fransina Ganzeveld. De door haar gecreëerde Ikebana is een oude bloemsierkunst die in de 6e eeuw vanuit China naar Japan is overgewaaid. Oorspronkelijk was deze kunst bedoeld als bloemoffer aan Boeddha en werd alleen beoefend door de Keizer, priesters en krijgers. De westerse Ikebanakunstenaar legt zich toe op het vullen van ruimte terwijl de Japanner juist ruimte probeert te scheppen. Met een paar simpele takken en een enkele bloem maak je al een eigen creatie, Ikebana is een meditatieve vrijetijdsbesteding, je komt tot rust en het prikkelt de creatieve fantasie. Bekijk in Pand 49 de komende dagen/weken eens wat Fransina er van gemaakt heeft.De beide kunstuitingen lijken elkaar in het pand te completteren, ze passen goed bij elkaar. Je waant je a.h.w. een beetje in Japan. Komt dat zien, het gebeurd allemaal op Plein Oost in Beijum.
Lente — Zomer
Foto’s en Ikebana (1998,Verslag van de Tentoonstelling)
Deze vond plaats van 31 mei tot en met 14 juni in ‘t Ploeghuis te Groningen, de expositieruimte van de bekende kunstkring De Groninger Ploeg. Het ontstaan van de uitnodiging om samen een tentoonstelling te houden ligt al weer een tijdje achter ons.
Aanleiding voor de tentoonstelling was het verjaardagsfeest van een wederzijdse vriend waar Gijs foto’s maakte en me uitnodigde voor een sessie.Het gesprek kwam als vanzelf op Ikebana en we bleken een aantal interesses te delen. Bij een volgend bezoek bracht ik het boek ‘ Haiku, een jonge maan ‘ mee. Afzonderlijk van elkaar zochten we een aantal haiku uit waarvan een aantal bij ons allebei favoriet was.Tot zover nog niets aan de hand zou je denken, maar bij Gijs ging iets “sudderen“. Begin van dit jaar kwam er van hem heel verrassend de uitnodiging om samen een tentoonstelling te houden.
Gijs van der Sleen
Gijs van der Sleen, kunstschilder en fotograaf, omschrijft zijn werk als fantastisch realisme, een stijl waarin kunstenaars zich bezig houden met de magische, de allegorische en de in het teken van de droom staande realiteit.Door zijn ervaring in het gebruik van olieverf ( penseel / airbrush) en fotografie ontstond een techniek die bijzonder uniek is. Deze specifieke techniek in combinatie met zijn kleur -gebruik levert een hoge graad van levensechtheid op.Voor deze gelegenheid exposeerde Gijs alleen met foto’s.
Voorbereidingen

Ik was nog nooit in ‘t Ploeghuis geweest dus daar eerst maar eens een kijkje genomen om een indruk van de ruimte te krijgen en de sfeer te proeven van het pand.
De ruimte sprak me onmiddellijk aan; dat zat wel goed. Het doel van de tentoonstelling was tweeledig: foto’s op een verrassende manier exposeren, een combinatie van twee totaal verschillende kunstvormen te maken om daarmee Ikebana als kunstvorm onder de aandacht te brengen.
Gijs had prachtige affiches en uitnodigingen gemaakt welke verspreid en verstuurd werden. Ook de media besteedden aandacht aan onze tentoonstelling o.a.stond er een leuk artikel met een foto in het Nieuwsblad van het Noorden en er werden opnames gemaakt en uitgezonden door de regionale T.V.
Tijdens de voor bereiding rezen de volgende vragen:
Waar zet ik mijn stukken op? Uiteindelijk kwam ik op het idee van ronde consoles.
De volgende stap was het indelen van de ruimte en “aankleding” met bamboe – stammen,simpel maar effectief. Het merendeel van mijn stukken werden stukken in de vrije stijl omdat we een goede combinatie wilden maken met de foto’s van Gijs.
Verder moest ik gaan bedenken wat voor schalen ik wilde gebruiken.Hoe kom ik aan mooi materiaal was natuurlijk ook een “hot item”.
Het vergt behoorlijk veel tijd en een goede planning om al het materiaal te bemachtigen.Dit resulteerde o.a.in een rit naar Luttelgeest om aan mooie venusschoenen en orchideeen te komen. Bij een anthurium kweker mocht ik zelf de bloemen knippen.
Inrichten van de tentoonstelling.
Het leuke van vrije schikkingen is dat je alle vrijheid hebt om afwijkende materialen te gebruiken. Zo heb ik b.v. de harde schijf van een computer gebruikt . Hierop had ik een venusschoen verwerkt met een schitterende kleurovereenkomst met de desbetreffende schijf.
Zondagmorgen moest ik nog de laatste stukken maken, 12 uur was de dead-line! Op dat moment kom je er achter dat je te weinig tijd hebt. Je ziet het even somber in, je dipt!!
Gelukkig is er dan iemand in de buurt die je uit deze dip helpt. In dit geval Joes Boerma die ik had gevraagd om video- opnames te maken van de voorbereidingen en de eerste dag van de tentoonstelling.
Uiteindelijk is het toch allemaal gelukt, nog even de vloer aanvegen, de laatste waterdruppels verwijderen, mezelf oppoetsen en het feest kon beginnen!
Conclusie:
We hebben opvallend veel reaktie’s gehad op onze combinatie van kunstvormen.Met name de rust die het geheel uitstraalde en ook de Japanse muziek op de achtergrond waren een belangrijke bijdrage aan de sfeer. Al met al mochten we ruim 300 bezoekers verwelkomen. Een ander positief effect van deze tentoonstelling is dat zich inmiddels een aantal nieuwe cursisten heeft opgegeven voor de cursus die ik weer ga geven in oktober.
Ik heb het erg gewaardeerd dat er ook vanuit de Ikebana wereld belangstelling is getoond en ben blij met de reakties en opmerkingen waar ik weer verder mee kan op mijn Kado die naar ik hoop nog heel lang zal zijn. Naast alle positieve reacties was er natuurlijk ook opbouwende kritiek, waar ik mijn voordeel mee hoop te doen.Over het geheel gezien kijk ik terug op een geweldige ervaring die niemand me meer af neemt!!!
Fransina Ganzeveld.
