2009-10-14 Opening Tentoonstelling Pand 49
Vanmiddag is in Pand 49 een expositie geopend van Kalpa Maclachlan en Fransina Ganzeveld. Kalpa, hier rechts op de foto, werkte tijdens haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten voornamelijk met inkt en aquarel en haar voorkeur ging uit naar snelle technieken. Maar jaren later kwam ze via een Japanse kunstenares in aanraking met rijstpapier en ze wist: dit is wat ik wil. Loop eens binnen de komende dagen bij Pand 49 en zie wat ze zoal op rijstpapier heeft weten te zetten. Sumi-e is een Japans woord en het betekend schilderen met zwarte inkt.
Of bezoek haar website:website Kalpa Maclachlan

Naast Kalpa staat Fransina Ganzeveld. De door haar gecreëerde Ikebana is een oude bloemsierkunst die in de 6e eeuw vanuit China naar Japan is overgewaaid. Oorspronkelijk was deze kunst bedoeld als bloemoffer aan Boeddha en werd alleen beoefend door de Keizer, priesters en krijgers. De westerse Ikebanakunstenaar legt zich toe op het vullen van ruimte terwijl de Japanner juist ruimte probeert te scheppen. Met een paar simpele takken en een enkele bloem maak je al een eigen creatie, Ikebana is een meditatieve vrijetijdsbesteding, je komt tot rust en het prikkelt de creatieve fantasie. Bekijk in Pand 49 de komende dagen/weken eens wat Fransina er van gemaakt heeft.De beide kunstuitingen lijken elkaar in het pand te completteren, ze passen goed bij elkaar. Je waant je a.h.w. een beetje in Japan. Komt dat zien, het gebeurd allemaal op Plein Oost in Beijum.

 

Lente — Zomer

Foto’s en Ikebana (1998,Verslag van de Tentoonstelling)

Deze vond plaats van 31 mei tot en met 14 juni in ‘t Ploeghuis te Groningen, de expositieruimte van de bekende kunstkring De Groninger Ploeg. Het ontstaan van de uitnodiging om samen een tentoonstelling te houden ligt al weer een tijdje achter ons.

Aanleiding voor de tentoonstelling was het verjaardagsfeest van een wederzijdse vriend waar Gijs foto’s maakte en me uitnodigde voor een sessie.Het gesprek kwam als vanzelf op Ikebana en we bleken een aantal interesses te delen. Bij een volgend bezoek bracht ik het boek ‘ Haiku, een jonge maan ‘ mee. Afzonderlijk van elkaar zochten we een aantal haiku uit waarvan een aantal bij ons allebei favoriet was.Tot zover nog niets aan de hand zou je denken, maar bij Gijs ging iets “sudderen“. Begin van dit jaar kwam er van hem heel verrassend de uitnodiging om samen een tentoonstelling te houden.

Gijs van der Sleen

Gijs van der Sleen, kunstschilder en fotograaf, omschrijft zijn werk als fantastisch realisme, een stijl waarin kunstenaars zich bezig houden met de magische, de allegorische en de in het teken van de droom staande realiteit.Door zijn ervaring in het gebruik van olieverf ( penseel / airbrush) en fotografie ontstond een techniek die bijzonder uniek is. Deze specifieke techniek in combinatie met zijn kleur -gebruik levert een hoge graad van levensechtheid op.Voor deze gelegenheid exposeerde Gijs alleen met foto’s.

Voorbereidingen
In dat stadium kwamen we een aantal malen bij elkaar om ideeën uit te wisselen en een plan op te stellen.
Ik was nog nooit in ‘t Ploeghuis geweest dus daar eerst maar eens een kijkje genomen om een indruk van de ruimte te krijgen en de sfeer te proeven van het pand.
De ruimte sprak me onmiddellijk aan; dat zat wel goed. Het doel van de tentoonstelling was tweeledig: foto’s op een verrassende manier exposeren, een combinatie van twee totaal verschillende kunstvormen te maken om daarmee Ikebana als kunstvorm onder de aandacht te brengen.

Gijs had prachtige affiches en uitnodigingen gemaakt welke verspreid en verstuurd werden. Ook de media besteedden aandacht aan onze tentoonstelling o.a.stond er een leuk artikel met een foto in het Nieuwsblad van het Noorden en er werden opnames gemaakt en uitgezonden door de regionale T.V.
Tijdens de voor bereiding rezen de volgende vragen:
Waar zet ik mijn stukken op? Uiteindelijk kwam ik op het idee van ronde consoles.
De volgende stap was het indelen van de ruimte en “aankleding” met bamboe – stammen,simpel maar effectief. Het merendeel van mijn stukken werden stukken in de vrije stijl omdat we een goede combinatie wilden maken met de foto’s van Gijs.
Verder moest ik gaan bedenken wat voor schalen ik wilde gebruiken.Hoe kom ik aan mooi materiaal was natuurlijk ook een “hot item”.
Het vergt behoorlijk veel tijd en een goede planning om al het materiaal te bemachtigen.Dit resulteerde o.a.in een rit naar Luttelgeest om aan mooie venusschoenen en orchideeen te komen. Bij een anthurium kweker mocht ik zelf de bloemen knippen.

Inrichten van de tentoonstelling.
Zaterdag 30 mei begonnen we met het inrichten.De consoles moesten op de juiste plek gezet worden en de foto’s konden al gedeeltelijk opgehangen worden zodat ik mijn stukken hierop kon afstemmen. Er stonden 11 consoles, verder waren er nog 4 ramen aan de straatkant waar een stuk stond om het er ook van buitenaf aantrekkelijk uit te laten zien. De keuze om voornamelijk vrije schikkingen neer te zetten kwam mede voort uit het feit dat ik alle stukken voor mijn rekening nam en de duur van de tentoonstelling (14 dagen!).

Het leuke van vrije schikkingen is dat je alle vrijheid hebt om afwijkende materialen te gebruiken. Zo heb ik b.v. de harde schijf van een computer gebruikt . Hierop had ik een venusschoen verwerkt met een schitterende kleurovereenkomst met de desbetreffende schijf.
Zondagmorgen moest ik nog de laatste stukken maken, 12 uur was de dead-line!  Op dat moment kom je er achter dat je te weinig tijd hebt. Je ziet het even somber in, je dipt!!
Gelukkig is er dan iemand in de buurt die je uit deze dip helpt. In dit geval Joes Boerma die ik had gevraagd om video- opnames te maken van de voorbereidingen en de eerste dag van de tentoonstelling.
Uiteindelijk is het toch allemaal gelukt, nog even de vloer aanvegen, de laatste waterdruppels verwijderen, mezelf oppoetsen en het feest kon beginnen!

 

Conclusie:
Een prachtige ervaring.En een geweldige kans die ik naar mijn idee niet mocht laten lopen! Ik heb er veel van geleerd.Achteraf zijn er natuurlijk dingen die ik een volgende keer anders doe. Het was een goede test welk materiaal hiervoor geschikt is.De orchideeën en anthuriums hebben de hele tentoonstelling gestaan. De gele lis en de waterlelie daarentegen lieten het de eerste dag al afweten en moesten gelijk vervangen worden. Mijn ervaring is dat een tentoonstelling van 14 dagen voor Ikebana te lang is. Zeker als je dit alleen verzorgt. Het bleek nogal lastig te zijn om steeds aan goed materiaal te komen en om een goede combinatie met de foto’s van Gijs te blijven houden.

We hebben opvallend veel reaktie’s gehad op onze combinatie van kunstvormen.Met name de rust die het geheel uitstraalde en ook de Japanse muziek op de achtergrond waren een belangrijke bijdrage aan de sfeer. Al met al mochten we ruim 300 bezoekers verwelkomen. Een ander positief effect van deze tentoonstelling is dat zich inmiddels een aantal nieuwe cursisten heeft opgegeven voor de cursus die ik weer ga geven in oktober.

Ik heb het erg gewaardeerd dat er ook vanuit de Ikebana wereld belangstelling is getoond en ben blij met de reakties en opmerkingen waar ik weer verder mee kan op mijn Kado die naar ik hoop nog heel lang zal zijn. Naast alle positieve reacties was er natuurlijk ook opbouwende kritiek, waar ik mijn voordeel mee hoop te doen.Over het geheel gezien kijk ik terug op een geweldige ervaring die niemand me meer af neemt!!!

Fransina Ganzeveld.

Return to Top ▲Return to Top ▲