VANAF DE ZIJLIJN.

Ja, dit verslag van de expositie van de leden van de Ikebanavereniging Het Noorden en leerlingen van TerraNext is gemaakt “vanaf de zijlijn” want de grote inspanning die het bestuur heeft geleverd mag de volle bewondering genieten. Tot in de kleinste details is er gewerkt aan een aankleding, een opstelling en plaatsing van de schikkingen in de ruimte. De ruimte van Reinhart Orchideeën waar diverse workshops, ook die van de vereniging, gehouden worden ademde voor deze gelegenheid een Oosterse sfeer. Buiten bij de ingang stond een prachtige Torii, gemaakt door Henk Bodewes en Sijmen Krans.

Schotten, geleverd door Terra Next waren bekleed. Een heel karwei om deze bekleding op maat te maken. Door de schotten was de ruimte in segmenten verdeeld, wat de schikkingen de aandacht gaf die ze verdienden. Bij elke schikking waren geplastificeerde kaartjes met de naam van het type schikking, de maker en eventueel een haiku of titel die de gedachte achter de schikking weergaf. Er waren informatiefolders zodat bezoekers, die niet bekend waren met Ikebana, uitleg kregen. De Japanse attributen die uit de schatkamer van Fietje Wijntjes kwamen, gaven de link tussen het land van oorsprong en Ikebana weer.

In de voormalige kasruimte van Reinhart Orchideeen staan diverse permanente stands van verschillende exposanten. Ook de afdeling heeft hier een plek waar informatie en schikkingen staan. Terra Next had hier een ruimte aangekleed en toonde diverse creaties van westers bloemschikken.
De expositie “ Bloemenweg van Oost naar West” werd op vrijdagmiddag officieel geopend door Esther Hoogland, voorzitter van de Nederlandse Ikebana Vereniging. De tentoonstelling was het weekend van 7-8 april voor publiek geopend. De expositie viel samen met “Kom in de Kas”. Daardoor waren er ook veel bezoekers die voor het eerst kennis maakten met het begrip Ikebana. Daarnaast kregen ze uitleg in de stands van Terra Next over de wijze waarop bloemschikken zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld.
Over de ruime belangstelling van bezoekers van de andere afdelingen voor de tentoonstelling in het hoge Noorden mag de afdeling niet klagen, en dat laat zien dat de afstand van Groningen naar andere delen van Nederland toch net zover is als omgekeerd. Ook heeft het bestuur diverse felicitaties en succeswensen gekregen, en het persoonlijk telefoontje van Doris Diels doet goed en wordt gewaardeerd.

Begon ik dit verslag met “vanaf de zijlijn” ik eindig met een Tanka:
’t Woord sayonara
ligt al binnen handbereik;
het is valavond,
een valavond van het
vraag-en antwoord type.
In ieder geval kunnen de leden van “Het Noorden” het antwoord op de vraag:
“Was de tentoonstelling een succes?” met een volmondig “Ja!” beantwoorden.

Verslag: Marga Wooning 22-04-2018

Hieronder een PDF bestand van de Impressie van de Expositie.

Klik hier voor een Impressie van de Expositie

Return to Top ▲Return to Top ▲