Mijn naam is Fransina Ganzeveld. Vanaf 1984 houd ik mij bezig met deze boeiende vorm van Japanse bloemschikkunst. Bij een bezoek aan een ikebana tentoonstelling in de Hortus Botanicus in Haren werd ik geraakt door de schoonheid van Ikebana. Mijn opleiding tot docente heb ik gevolgd volgens de richtlijnen van de Ikenobo school en ik ben in het bezit van verschillende certificaten. In mei 2018 ben ik gestopt met lesgeven.

Sinds een aantal jaren ben ik voorzitter van de afdeling het Noorden van de Nederlandse Ikebana Vereniging. Voor informatie over bijeenkomsten van afdeling het Noorden of de NIV  zie menu item  Agenda

Met deze website wil ik Ikebana meer onder de aandacht brengen en bekendheid geven. Ikebana is een oude kunstvorm die in de zesde eeuw voor het eerst werd beoefend. De Japanse priester Ono-no-Imoko, die zich als kluizenaar bij een meer in de buurt van Kyoto terugtrok was waarschijnlijk de eerste die bloemen en takken schikte in de tempel. Andere priesters volgden zijn voorbeeld en zo ontstond de Ikenobo school. Ikenobo betekent ‘hutje bij het meer’. Ikebana heeft zich ontwikkeld van een godsdienstig gerichte kunst tot een (unieke) moderne kunstvorm in ontwikkeling.

 

Nederlandse Ikebana Vereniging

Voor de afdeling het Noorden onderhoud ik de pagina’s op de website van de Nederlandse Ikebana Vereniging.

Naar website Nederlandse Ikebana Vereniging

Bulletin Nederlandse Ikebana Vereniging

Daarnaast ben ik als redactielid betrokken bij het samenstellen van het NIV nieuws bulletin. Sinds mei 2014 zit ik namens de redactie van het NIV nieuwsbulletin in Hoofdbestuur. Het NIV bulletin wordt 4 maal per jaar uitgegeven door de Nederlandse Ikebana Vereniging.

Return to Top ▲Return to Top ▲